понеділок, 6 липня 2020 р.

Свято Івана Купала

До  свята Івана Купала  в Шепетівській міській  бібліотеці №1 оформлено  виставку - інсталяцію «Знайти квітку папороті:Ніч на Івана Купала». Тут представлені користувачам книги з українознавства, з народознавства,етнографії,збірники українських народних пісень, в т.ч. купальських . З допомогою виставки, можна дізнатись з яких далеких язичницьких часів прийшло до нас це свято.
Івана Купала (Купайла)- одне з найзагадковіших традиційних свят. Воно припадає на 7 липня (за новим стилем) і пов”язане з літнім сонцестоянням.  Імя  святу дав Купайло – бог земних плодів,урожаю, добробуту та лікарських рослин. Основні обрядові дії цього дня називалися купаліями і відбувалися в ніч з 6 на 7 липня. Молодь ретельно готувалася до них : збирали дрова для вогнища,ставили обрядове дерево ( часто це була верба),яке прикрашали  вінками та кольоровими стрічками.
Підтримуючи цю традицію, зав. бібліотекою Романюк З.Б. залучила до цього дійства користувачів бібліотеки Аню та Олю, Анастасію та Віку. Ознайомила їх   із звичаями свята Івана Купала.
Всі вони з цікавістю плели віночки.


















Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...