субота, 20 червня 2020 р.

ПІДЛІТКОВА_ПРОЗА_

#ПІДЛІТКОВА_ПРОЗА_
#ШЕПЕТІВСЬКА_МІСЬКА_БІБЛІОТЕКА_1_

       Розмірковуючи про літературу📚 «недитячу», я вважаю, що саме підліткова література – це один з найскладніших сегментів. 
     У підлітковій👫 прозі 📖має бути щирість, яка гостро відчувається в перехідному віці, життєвість ситуацій, щоб задобрити властивий тинейджерам егоцентризм, а разом сюжет має задовольнити юнацький максималізм.
     Бібліотекарю обрати чи порадити підлітку книгу набагато важче.
         Пропоную переглянути😎 на вибір 
         три книги про підлітків для підлітків
                                  📚📚 📚 ⤵️

1. «Дівчата з 13-ї вулиці»  - Це історія про трьох однокласниць, дуже різних, проте однакових у своїй закритості та одинокості.
     Письменниця вводить своїх героїнь у текст зі всіма подробицями їхнього життя: родинних стосунків, шкільної успішності, дружніх відносин, особливостей характеру та зовнішності.
     Авторка ґрунтовно виписала стосунки підлітків з батьками, з вчителями та однокласниками. І важливо, що всі ситуації представлені зі сторони дівчат, а не з моральної чи педагогічної висоти їхніх наставників.
      У романі немає повчань, моралізаторства, настанов. Сюжет сконструйовано настільки мудро, що правильні висновки наче самі вилазять з-поміж рядків тексту, героїні самі починають петрати, де і в чому вони провалювалися. Видається, наче й сам роман написаний підлітком, котрий не збирається вигороджувати свою школу, заступатися за батьків чи вихваляти вчителів, а пише про все, як є насправді, використовуючи відповідну лексику.
     У романі є багато роздумів, діалогів та описів підліткового середовища. Усі вони важливі, усі вони є частинками загального пазла підліткового життя. 
     У книзі представлено лише проблему – чому підлітки стають такими, якими вони є: часами прикрими, відстороненими, закритими та віддаленими.

2. Підліткова повість “Літак в небі” - це історія про дружбу - трохи смішна, трохи серйозна, але точно дуже жива. Книжка про школу, вчителів і ЗНО, про Новий рік, вечірки і походи в гори. А ще про думки і переживання, з якими підліток залишається сам-на-сам. Це трошки і про самотність теж. Ця історія про нас, адже нічого не змінилося, час застиг і нам ніби знову 15. Можливо, ця історія і про вас також.

3.  Настрій наступної книги зовсім інакший. «Недоторка» Тетяни Корнієнко є трохи брутальнішою. Авторка написала про дорослішання, яке ще не встигли помітити батьки та вчителі, але воно вже відбувається у підліткових поглядах, почуттях, емоціях і самоідентифікації.
На фоні цього любовна історія «інакшої» дівчини, як вона сама себе називає “crazy”, розгортається зі звичними насмішками, зрадою, розпачем і зневірою. Книжка між рядків дає відповіді, які, можливо, комусь спростять проблеми перехідного періоду. 

P.S:  Хто читав чи прочитає пишіть нам свої відгуки!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...