понеділок, 8 червня 2020 р.

Ювіляри 2020 року - Наталія Кобринська

#165_років_від_дня_народження_української_письменниці_громадської_діячки_Наталії_Кобринської
#Кобринська_Наталія_Іванівна
#Шепетівська_міська_бібліотека_1 
✔️ Наталія Кобринська стояла біля витоків українського фемінізму. Наталія Кобринська зрозуміла, що мета її життя — реалізація феміністичних ідей через літературні твори. Іван Франко неодноразово наголошував Кобринській, що її публіцистичні твори не можуть так ефективно служити розвоєві жіночого духу, як твори художні.
✔️ Кобринська зініціювала заснування першої української жіночої організації — “Товариство руських жінок“.
✔️ Наталія Кобринська та Олена Пчілка у червні 1887 р. підготували й видали альманах «Перший вінок» – антологію жіночої творчості, що була зібрана, упорядкована й видана жінками. «Перший вінок» заклав основи розвитку жіночих часописів, які редагували і видавали членкині подібних гуртів.
✔️ При створенні альманаху до праці були залучені найкращі творчі жіночі сили як Наддніпрянської України, так і Галичини: Олена Пчілка, Леся Українка, Дніпрова Чайка, Людмила Старицька, Уляна Кравченко, Анна Павлик, Олеся Бажанська та інші.
✔️ Видання «Першого вінка» було здійснено завдяки приватним пожертвам та фінансовій підтримці Олени Пчілки. Наталія Кобринська вела активну громадську діяльність, організовувала збір підписів за право жінок навчатися в університетах та гімназіях. До Галицького сейму внеслося ряд вимог і пропозицій щодо захисту прав селян.
✔️ У 1893—1896 роках Наталія Кобринська займається видавничою справою. Її видавництво «Жіноча справа» випускає у світ три книги альманаху «Наша доля». Це незвичайний для того часу факт, високо оцінений Лесею Українкою та Іваном Франком. Для налагодження ефективнішого книгодрукування Наталія Кобринська виїхала на проживання до Львова, шукаючи кращих умов і для популяризації феміністичних ідей.
✔️ 31 січня 2020 року у місті Івано-Франківськ відкрили меморіальну дошку, присвячену Наталії Кобринській.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...