пʼятниця, 5 червня 2020 р.

Ювіляри 2020 року - Томас Манн

#6_червня_145_років_від_дня_народження_німецького_письменника_Томаса_Манна
#Томас_Манн
#Шепетівська_міська_бібліотека_1 
📖 Томас Манн - майстер епічного роману, знаменитий німецький письменник, лауреат Нобелівської премії.
Сім’я Манн була заможною, а дитинство Томаса Манна було безтурботним і майже безхмарним. Вже за життя твори Томаса Манна стали називатися класичними.
💠  У 1905 році він скріпив себе узами шлюбу з Катею Прінсгейм. Дочка мюнхенського професора стала вірною супутницею письменника до кінця його днів. У них народилося шість дітей, з них троє пішли по стопах батька, ставши письменниками, літераторами. 
💠 Після 1936 року письменника було позбавлено німецького громадянства, і він став громадянином Чехословаччини. Однак незабаром, в 1938-м, Томас Манн переселився в США, де в 1944 році став громадянином вже цієї держави. Відомо, що, покинувши Німеччину на самому початку дії фашистського режиму (в 1933-м), він в «гітлерівську» країну більше не повернувся. 
💠 З-за кордону письменник впроваджував в мислення колишніх німецьких співвітчизників неприязнь до фашизму, ставши голосом антифашистських радіопрограм. Визнання прийшло до Томасу Манну не відразу. Відомо, що в рік виходу було куплено всього 100 примірників сімейного роману «Будденброки». Зате через 30 років, в 1929-му, саме завдяки йому письменник навіки вписав своє ім’я в перелік Нобелівських лауреатів. 
🏆 Після присудження премії роман «Будденброки» був випущений мільйонним тиражем. Грошовий приз Нобелівської премії склав 200 000 рейхсмарок. Частину його Манн витратив на сплату боргів своїх дітей – Клауса і Еріки. Решта пішли на побудову літнього будинку в Ніде на Куршській косі і придбання двох авто. Після еміграції родина Маннів втратила значну частину власності, в тому числі всю нерухомість.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...