вівторок, 19 квітня 2022 р.

О_писанко_ти_символ_України_

 📣📣📣 РУБРИКА "Релігія в моїй душі"

#17_24_квітня_Великдень_

#О_писанко_ти_символ_України_















Шепетівська міська бібліотека №1 

У 2022 році православні християни відзначають Великдень 24 квітня, а католики 17 квітня. 

🗨️ВЕЛИ́КДЕНЬ – одне з найвизначнiших християнських свят. 

🗨️ Великдень святкують у всіх куточках нашої країни. 

🗨️ У кожного з нас свято Великдень асоціюється з хресним ходом зі свічками, червоними ризами церковнослужителів, радісним співом і взаємними привітаннями:

 «Христос Воскрес!» — «Воістину Воскрес!», 

рум'яні паски з родзинками, розписні яйця — писанки.

🗨️Основною символікою цього світлого свята є богослужіння, а саме:

🗨️Пасхальне нічне богослужіння, яке здійснюється з особливою урочистістю, адже саме Великдень вважається найважливішою подією церковного року;

🗨️Пасхальне привітання або христосування зі словами: «Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!» ;

🗨️Вогонь, який символізує Боже Світло, від якого всі віруючі можуть запалити лампадки і свічки;

🗨️Пасхальна трапеза, яка настає після Великого посту, і відбувається зі свяченими пасками, писанками, які вважаються символом Воскресіння Христового;

🗨️Хресний хід, який відбувається опівночі перед Пасхою від православного храму і супроводжується гучними піснями, а закінчується ранковим богослужінням;

🗨️Великодні передзвони на честь Христового Воскресіння після семиденного мовчання

🗨️Святкування супроводжується так званими христосуваням — привітаннями з розбиванням писанок. Це традиційна пасхальна спадщина, яка прийшла з древньоцерковної традицій.

🗨️ Писанкою називають пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом. 

🗨️ Назва її походить від слова "писати", тобто прикрашати орнаментом. 

🗨️ Оздоблюються писанки геометричним, рослинним, зооморфним (риби, птахи, звірі, людина), пейзажним орнаментами, християнськими символами. 

🗨️ Писанка - одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.

🗨️ Досліджуючи матеріали археологічних експедицій з вивчення трипільської культури (V-II тис. до н. е.), вчені побачили на кераміці орнаментальні малюнки, які дуже нагадують орнамент на сучасних українських писанках.

🗨️ На території України писанкарство набуло найбільшого поширення за часів Київської Русі, в X-XIII ст.

🗨️ Червоні яйця пишуться під час великоднього посту, але в різних регіонах України це роблять по-різному, залежно від місцевих традицій. 

🗨️ Закінчували писати теж по-різному. Переважно це було у Страсну суботу, але, наприклад, на Львівщині писали і після Великодня, аж до Провідної неділі, а в деяких селах і до Зелених свят.

🗨️ Обрядова функція писанки пов'язана зі святкуванням перших днів Пасхи. Зі свячених писанок починався великодній обід, їх дарували на знак поваги, любові, з побажанням добра. 

🗨️Писанки були своєрідним оберегом у хаті, тому їх намагалися зберегти до наступної весни. 

🗨️ Схована під стріху писанка оберігала житло від пожежі; вона охороняла від злих духів; оберігала рід від всілякої напасті; дівчата вмивалися водою, в якій лежала писанка, щоб бути привабливими.

🗨️ Кожна жінка писала писанку сама і, як правило, ввечері, щоб до хати ніхто не зайшов і не наврочив.

🗨️ У давнину писання писанок було огорнене святістю. Тому жінки і дівчата готувалися до цього обряду заздалегідь. Вони мали упорядкувати думки, викинути зло із серця та налаштуватися на святу дію. Тільки із за таких умов виходила гарна, без похибу писанка.

🗨️ У 60-х роках XX ст. у зв'язку з посиленням інтересу до народного мистецтва відновилося й писанкарство.

🗨️ У 70-х роках писанки як твори народного мистецтва вже експонувалися на виставках. З'явилися приватні колекції писанок. Відновилося виготовлення писанок із дерева, відоме у XVIII-XIX ст.

🗨️Сьогодні воскреслий Христос проходить крізь зачинені двері в оселю кожного, хто вірить благословляє та огортає своєю Любов’ю наші серця.

Не тратьте віри, любіть, даруйте надію своїм ближнім. Щиро зичимо Вашим родинам здоров’я та Божої опіки, благословення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...