вівторок, 12 січня 2021 р.

#Щедрий_вечір_Добрий_вечір_#Шепетівська_міська_бібліотека№1


     Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я… У переддень Старого нового року, українці відзначають Щедрий вечір. У цей день в храмах Рівного відбуваються святкові богослужіння, по завершенню яких звучать щедрівки.
Щедрий вечір відзначається щорічно — з 13 на 14 січня. У народі ми звикли його називати Старим Новим Роком. 
Чому з’явилась така традиція? 
“За старим стилем” Новий Рік відзначають ті країни, де Різдво святкують 7 січня, за юліанським календарем. Тобто, це не лише Україна, але й Білорусь, Молдова, Вірменія, Грузія, Сербія, Узбекистан, Латвія, Македонія та навіть Швейцарія.
За тиждень після коляди і напередодні Нового Року (за старим стилем) українці святкують свято Щедрий Вечір. 
Раніше — Новий Рік за новим стилем відзначали значно скромніше, ніж зараз. Адже до різдва ще тривав “пилипівський” піст. Тож аж включно зі Святим вечором — застілля проходили тільки з пісними стравами. А от на Щедрий вечір 13 січня — можна було як слід шикувати. На стіл ставили найкращі страви, вся родина одягалась в нове вбрання, а дім був прикрашений якомога краще.

Так у Святвечір готували “бідну” кутю, а на Щедрий вечір, відповідно, багату. Або ж як ще її називали — щедру. Не лише з маком, водою і медом. Додавали також вершкове масло, різні горіхи та солодкі доповнення.

Окрім багатої куті на стіл клали вареники, домашні ковбаси та буженину, пекли м’ясні пироги. Всі страви були ситними, жирними, солодкими чи пряними.

Сідали вечеряти досить рано, адже чекали в гості щедрувальників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...