середа, 31 грудня 2014 р.

Підсумки 2014 року

Спливають останні години 2014 року і буде слушно, якщо ми зробимо невеликий підсумок нашої діяльності за рік. Незважаючи на певні труднощі, наші читачі продовжують читати, дехто читає щоб відволіктися від уже відомих подій на сході України, фінансових труднощів і одне ми точно можемо сказати - бібліотеки потрібні людям як ніколи і ми в цьому переконуємося кожного дня. Так, ми перебуваємо у стані "радянської консервації" - недостатнє фінансування, присутня деяка відстороненість суспільства, але ми робимо усе можливе, щоб зняти застарілі стереотипи: осучаснити своїми силами бібліотеку, змінити підходи до обслуговування читачів та найголовніше - показати людям, що книга, бібліотека дозволяє черпати знання не тільки для необхідності, а й задля задоволення.

За 2014 рік у нашій бібліотеці ми обслуговували більше 3100 користувачів, з них 300 категорії юнацтва. Серед останніх велика кількість студентів, які зверталися у бібліотеку в пошуках необхідного матеріалу для курсових, рефератів. Що стосується учнівської молоді, то варто відзначити, що особливо активними були учні, які готувалися до здачі наукових робіт МАН, брали участь у літературознавчих конкурсах. Деякі учні також брали участь в обласних конкурсах, зокрема, "Читаймо Тараса, учімося в нього" (до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка). Бібліотека також приймала участь в обласному конкурсі на кращу роботу бібліотек по популяризації творчості  Т.Г. Шевченка (в рамках Року Т.Г. Шевченка); огляді-конкурсі на краще використання бібліотечних ресурсів для поширення практик електронного урядування.
Крім того, актуальним та інформаційним стало впровадження вебінарів на базі бібліотеки в період виборів.
Було проведено більше 80 заходів: книжкових виставок, бібліографічних оглядів, переглядів літератури та інших було організовано бібліотекарями із загальною видачею літератури у більше 80 тисяч документів за рік та відвідуваністю у 26 тисяч. Також, завдяки державним програмам, обміннним фондам, подарункам читачів бібліотеці, заклад поповнився більше 300 книгами.
Варто було б відзначити важливість соціологічних досліджень, в яких бібліотекарі, користувачі приймали участь, зокрема, "Краща книга Хмельниччини", "Бібліотечні ініціативи для розвитку громад", "Віртуальний світ сучасного бібліотекаря".
У своїй діяльності бібліотека також орієнтувалася на обласні програми, які продовжували діяти протягом 2014 року та літературно-мистецькі дати, що відзначалися на державному рівні.
На завершення нам дуже приємно, що молодь, старше покоління все частіше звертаються із запитом до української книги, сучасних письменників і було б слушно, якби держава підтримала зараз і авторів, і бібліотеки в цілому, в умовах інформаційної війни.
Тож, проводжаємо Старий рік та вітаємо Новий, з новими звершеннями та новими успіхами. Щиро вітаємо з Новим роком колег, читачів, усіх жителів України. Нехай Новий рік принесе усім нам надію, віру та любов. З Новим роком!


Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...