пʼятниця, 3 березня 2023 р.

"Вічне Тарасова слово" - 209 річниця від дня народження Тараса Шевченка

Український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв.
Ні, це не про різних осіб, це лише частина того, що ми знаємо про Тараса Григоровича Шевченка. 
Цьогоріч, ми святкуватимемо 209 річницю від дня народження великого Кобзаря.
1384 – стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 – в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо. 
Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко.
За життя Кобзаря більше цінували як художника, ніж як поета. Він був улюбленим учнем Карла Брюллова, а в 1860 році був удостоєний звання Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картиною Рембрандта Притча про робітників на винограднику.Поет завжди одягався досить модно, оскільки добре заробляв у Петербурзі, будучи успішним портретистом. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів, що було значною сумою для того часу.
“Почав Кобзарем — закінчив букварем”. Цей вислів про творчість Шевченка належить Пантелеймону Кулішу і приводом для нього став вихід у 1861 році “Букваря Южнорусского” – останньої прижиттєвої книжки Тараса Григоровича. Ця книга була написана українською мовою з використанням російських літер і призначалась для навчання грамоти в недільних школах. Буквар Шевченка був найдешевшим з подібних підручників. При цьому, весь наклад (10 тисяч примірників) оплатив сам Шевченко.
Лише на письменництві творчість видатного українця не закінчувалася. Він захопився ліпленням та гравіруванням наприкінці свого життя.
Всього Тарас Григорович Шевченко написав 237 творів. Намалював 1300 картин, з них до нас дійшли лише 800 робіт.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...