вівторок, 27 грудня 2022 р.

📣📣📣 РУБРИКА "СЬОГОДНІ" #16_листопада_Міжнародний_день_толерантності #Толерантність_як_основа_сучасного_світу_

 

Шепетівська міська бібліотека №1 

ℹ️16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності, яка серед іншого підтверджує, що толерантність є не поступкою, а розумінням мультикультурності нашого світу, проявом поваги та терпимості. Всі люди за своєю природою різні, але рівні у правах.

➡️В Україні проживають люди 134 національностей. Кожна має свою самобутню культуру, історію, традиції. Але всім нам слід бути толерантними по відношенню один до одного.

⁉️Що означає толерантність?

 - Співробітництво, дух партнерства.

 - Готовність миритися з чужою думкою.

 - Повага людської гідності.

 - Повага прав інших.

 - Прийняття іншого таким, яким він є.

 - Здатність поставити себе на місце іншого.

 - Повага права бути іншим.

 - Визнання рівності інших.

 - Терпимість до чужих думок, вірувань і поведінки.

 - Відмова від домінування шкоди й насильства.

➡️Толерантність – це повага, прийняття і розуміння різноманіття світової культури.

➡️Не варто плутати толерантність із поступкою, поблажливістю, відмовою від своїх переконань, байдужістю. Це відкритість до світу та людей, усвідомлення різноманітності навколишнього світу та його унікальності. 

➡️Відсутність толерантності породжує ненависть. Ненависть веде до недовіри. Недовіра тягне за собою віддаленість людей один від одного.

➡️Відсутність толерантності призводить до конфліктів та нестабільності у відносинах людей та їхній роботі.

❗Рекомендації та побажання

 - будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні;

 - навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що нам не подобається;

 - цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;

 - зберігайте “своє обличчя”, знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою;

 - прагніть завжди бути толерантними.   

   📣Дуже важко уявити абсолютно толерантну людину. Вирішити проблему виховання толерантності непросто. Необхідна координація зусиль з боку держави, освітніх установ, громадських організацій, бібліотек. Коли людина навчиться подумки ставити себе на місце інших і, таким чином, корегувати свою поведінку, вона стане по-справжньому толерантною. Це непросто, але ми, бібліотекарі, повинні до цього прагнути. 

📣Бібліотека – один з найбільш підготовлених майданчиків для виховання і пропаганди толерантності. Саме бібліотека може стати місцем зустрічі, інтеграції і співіснування представників різних культур, віросповідань і національностей, “полігоном” з формування нової моделі міжнаціональних відносин. Виховуючи толерантність, ми забезпечуємо мирне і продуктивне майбутнє нашої країни і всього світу. Формування толерантної свідомості підростаючого покоління дозволить їм у майбутньому бути успішними в суспільстві та подальшому житті. Виховання культури толерантності в дітей необхідне для того, щоб, подорослішавши, прийшовши в доросле життя, вони були озброєні розумінням цінностей ненасильства, терпимості, вмінням поважати права і свободи іншої людини.





Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...