середа, 9 листопада 2022 р.

Українська мова – національна мова українського народу



Щороку 9 листопада в нашій країні святкується День української писемності та мови . Людина створила мову,а мова – людину. Мова не тільки засіб спілкування, а й  джерело інформації про світ, насамперед про свій народ. 
В міській бібліотеці №1оформлено  книжкову виставку: « Як парость виноградної лози, плекайте мову…» Тут представлена лише маленька частина літератури що є в бібліотеці по вивченню, удосконаленню, засвоєнню мови, правильного слововживання,граматичні норми,інформація про нові слова,  естетика мовлення і т .д. Можна познайомитися з літературою щодо мовної поведінки людини, виховати в себе чуття слова .А скільки віршів українські поети присвятили українській рідній мові:
       Мова, наша мова -
       Мова кольорова, 
      В ній гроза травнева
      Й тиша вечорова.
      Мова , наша мова -
      Літ минучих повість, 
      Вічно юна мудрість, 
      Сива наша совість. ( Ю. Рибчинський)

У слова свої закони вічно мінливого руху,
У слова свої ознаки світла , тепла, ваги.
Слово - клітина мислі, артерія сили духу.
Тільки воно єднає різні людські береги. ( П. Воронько)

Сьогодні дбаючи про розширення функцій української мови, маємо одночасно шліфувати і мовну культуру.  А наша українська культура міцна духом, опора у вихованні громадянина України. Любімо і бережімо рідну українську мову!

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...