вівторок, 4 квітня 2023 р.

Томас Майн Рід - З когорти видатних творців пригодницької літератури


Томас Майн Рід - англійський автор пригодницьких романів. В юному віці письменник пішов з батьківського дому, вирушивши в свою подорож до США, в пошуках нових яскравих вражень і, звичайно, пригод. Більшість його творів засновані саме на спогадах періоду життя в Штатах. Книги Майн Ріда перекладені на десятки мов і завойовували популярність по всьому світу. 

Розквіт творчості Ріда припадає на 1850—60 pp. Саме у цей період він написав свої найвідоміші романи: «Білий вождь» («The White Chief», 1855), «Квартеронка» («The Quadroon», 1856), «Оцеола», «Вершник без голови» («The Headless Horseman», 1865). P. плідно продовжив традиції Д. Дефо та Дж.Ф. Купера, поєднуючи у своїй творчості риси роману мандрів і пригодницького роману. Письменник прагнув синтезувати у своїх романах розважальні та повчальні елементи. 
У тогочасній Великобританії, яка була могутньою колоніальною і морською державою, велику популярність здобули книги про життя Африки, Індії, Америки. То був період географічних відкриттів та експедицій, результатами яких завжди жваво цікавився Рід. Зрештою, життя самого Ріда — невтомного мандрівника — стало цінним матеріалом для його творчості. 
Особисті спостереження письменник доповнював відомостями, запозиченими з документальних джерел, відтак бездоганність його описів флори та фауни екзотичних країн визнавали навіть географи.

Біографію, цікаві факти та критику його творів, як і самі твори Ви можете знайти в Шепетівська міська бібліотека №1.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...