неділя, 29 січня 2023 р.

"Три кольори часу Стендаля"до 240 років від дня народження Фредеріка Стендаля

Кажуть, що кожна історична доба має свій колір. Скажімо, античний світ можна зобразити в білосніжних і золотистих кольорах. Це колір античних скульптур, це позолота інтер'єрів розкішних палаців. 
 Середньовіччя залишило сірі, тьмяні і розмиті кольори. Романтизм подарував людству рожеві окуляри, через які все здавалося не таким яким було насправді. 
Свій колір має і доба, у якій живуть і діють герої творів Стендаля. Один із його найвизначніших романів має красномовну назву: "Червоне і чорне".
Один із варіантів тлумачення символіки назви роману Стендаля у тому, що життя — це рулетка, де чорно-червоне поле притягує гравців, котрі випробовують долю. Спробував виграти у долі своє щастя і Жульєн Сорель, поставивши на чорно-червоне поле все — у тому числі і своє життя.
У серці Жульєна Сореля вирують різнобарвні пристрасті, але через роздвоєність особистості кольори його внутрішнього "я" то стають чорними від зневіри, байдужості і ненависті, то спалахують незборимим червоним полум'ям пристрасті, кохання, самопожертви. Адже за крок від страти Жульєн Сорель нарешті зрозумів, що ніколи і нікого так сильно не кохав, як пані де Реналь. Вище від пристрасті, як стверджує Стендаль, є істинне почуття. Цього висновку дійшов як сам автор, так і його герой.
Запрошуємо Вас до Шепетівська міська бібліотека №1, книги Стендаля чекають саме Вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...