пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Ювіляри 2020 року Марко Кропивницький

#180_років_від_дня_народження__Марка_Лукича_Кропивницького_1840_1910
#Український_драматург_письменник_театральний_режисер_актор
#Марко_Лукич_Кропивницький
#Шепетівська_міська_бібліотека_1 
❗Заслуги Марка Кропивницького перед Україною.
1. Театрал. В театральному мистецтві ім'я Марка Кропивницького є символом цілої величезної епохи. Він виступав актором, режисером, драматургом, активним громадським діячем і засновником українського театру.
2 . Просвітитель. Кропивницький максимум зусиль доклав для того, щоб якомога більше українців могли самостійно ознайомитися з творами Тараса Шевченка, Івана Франка, Марка Вовчка та інших талановитих письменників. Завдання було непростим, оскільки більшість населення на той час була неписьменною.
3. Борець за звільнення України. Кропивницький за допомогою доступних способів (література, мистецтво і суспільна діяльність) вів боротьбу за духовне визволення України. Як драматург і актор словами Кропивницький намагався пробудити в населенні національну свідомість, закликав всіляко зберігати особливості українського народу, відстоювати його права на власну культуру.
4.Драматург Кропивницький в своїй драматургії демонструє знання людської душі. Він акцентував увагу в творах на присутні в суспільстві того часу соціальні конфлікти. Злободенні теми надавали творам сили ідейно-виховної.
5.Режисер Кропивницький першим надав українському театру соціальної значущості, наблизив його до народу. В умовах епохи, коли жив режисер, така зміна театрального мистецтва стало кроком сенсаційним. Дуже часто Марко Лукич говорив, що і режисер, і актори повинні добре знати життя народу і знаходити в ньому образи, які допомагають більш точно і правдиво відкривати всю глибину сценічного образу.
6.Актор Кропивницький створив на сцені понад 500 образів. За довгий час роботи в різних театрах він виконував ролі в постановках творів українських, російських і західноєвропейських письменників. За різними підрахунками, Кропивницький виконав від 500 до 700 ролей, активна творча діяльність не дозволяє встановити точне число.
7.Меценат і благодійник. Нерідкими були випадки, коли Кропивницький відмовлявся від власного гонорару, щоб надати допомогу численним аматорським театральним трупам, в спектаклях яких брав участь. Крім того, він з радістю приймав у себе вдома колег по сценічному цеху і представників інших творчих професій.
8.Свідомий громадянин. Кропивницького можна назвати прикладом громадянського подвигу звичайної людини. Відомим є той факт, що російський цар Олександр III під враженням від спектаклю трупи Кропивницького запропонував режисерові грати в імператорському театрі.
9.Сміливий новатор. Свого часу Кропивницький першим виконав пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Музику до твору Шевченка написав композитор Данило Крижанівський, присвятивши її Кропивницькому. Перше виконання пісні відбулося у 1892 році на вечорі пам'яті Кобзаря, що проходив в Одесі, і ледь не закінчилося арештом актора.Царський указ забороняв читати твори та тексти до музичних нот українською мовою. Згідно доносу в поліцію, на вечорі пам'яті Шевченка пісню, яку виконував Кропивницький, підхопив весь зал. Стоячи, публіка виконувала пісню, коли перелякані жандарми увірвалися в приміщення і почали виштовхувати присутніх людей із залу. У відповідь на дії поліції гості вечора тільки голосніше продовжували співати пісню, яка стала духовним гімном української нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

📣📣📣 РУБРИКА " Цей день в історії" День пам'яті та примирення

🇺🇦 Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, я...